Gå med snöskor

Gå med snöskor

Ska du ut och vandra och vill veta vad det innebär att gå med snöskor? Tänk på att vid de flesta tillfällena vinner skidorna. Snöskorna kan vara lättare att använda i kuperad terräng, men man måste se upp för luftfickor som kan bildas under snön. De kan uppstå bredvid stenar, stubbar och mindre träd. Därför kan det vara lämpligt att använda vandringsstavar att känna med. Annars finns risken att man ramlar och fastnar under snön.

Om du föredrar skidor så kan du förse dom med stighudar för att vandra uppåt. Tidigare tillverkades stighudar av Sälskinn men idag är det oftast tillverkat i syntetiskt material

Ska man ha både skidor och snöskor

Ja, om du är ute på en längre vandring så kan man med fördel ta med både skidor och snöskor. Varken snöskor eller skidor har ett 100 % användningsområde, så om man vill kunna ta sig fram fortare så kan man växla mellan dessa två. Se dock till att prova hänga upp snöskorna och skidorna på packningen. Då vet du innan hur det känns att bära dom på ryggen utan problem. Varken skidor eller snöskor är lämpliga i isiga backar. Då kan det vara lämpligt att försöka gå runt eller så har man med sig isdubbar att fästa direkt på kängorna.

Hur går man med snöskor?

Gå med snöskor på planmark

Det är inga större konstigheter med att gå med snöskor på planmark. Det ända man behöver tänka på är att lyfta knäna högre innan man kan ta ett steg framåt. Snöskorna kommer sjunka ner olika, beroende på djupet och hur porös snön är. Ibland kan man behöva stampa med foten några gånger innan man tar klivet.

Gå nedför med snöskor

När du går i nedförsbackar med snöskor bör du undvika is och försöka hitta områden med mer snö. Ta det lugnt och försiktigt och håll kroppen rak med svagt böjda knän. Lyft knäna något högre så att snöskorna kommer upp ur snön. Annars finns en risk att de borrar ner sig och att du fastnar i snön.

Gå uppför med snöskor

Undvik isiga backar och gå med en något framåtlutad hållning. Om snön är väldigt lös. Se till att du packar snön framför dig innan du ställer vikten på benet. Du kan även gå med fötterna vända utåt och sicksacka dig upp för bättre fäste.

Risker med snöskor

Snöras ifrån grenar

Om du går nära träd så ska du se upp för stora snösamlingar på granarna. Framför allt när det är plusgradigt och soligt ute. Då är risken större för snöras.

Bäckar och vattendrag

Det är väldigt svårt att se vad som döljer sig under snön. Känn därför ordentligt med staven och försök att hitta en säkerplats att passera på. Undvik platser där du hör strömmande vatten och ser öppna hål.
Med karta och GPS kan du lättare se vart bäckar och forsar finns. Det kan vara svårt att se om man inte känner till området man befinner sig i.

Lavin

Kolla alltid om det finns några lavinrisker i det område du ska vandra i. Se även till att följa anvisningar och vandringsleder för att minimera riskerna för olyckor.

Luftfickor under snön

Kalhyggen kan vara svåra att passera då det ofta finns ris och annan växlighet som skapar luftfickor under snön. Det kan vara väldigt svårt att ta sig upp när man väl har fastnat. Då kan det vara lämpligt att försöka följa skogskanten istället. Undvik även att gå nära klippor, träd och stubbar.

 

 

 

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment: