10 fler friluftstips för vandring

10 fler friluftstips för vandring

Vi har tidigare täckt flera utrustningstips och här kommer nu 10 minst lika bra hacks att använda sig av på vandring och camping.

1. Silvertejp lagar allt

Med en rulle silvertejp kan du laga i princip allt. Om ditt tält har en reva sätt en silvertejp över. Samma sak gäller för ryggsäckar, plastdetaljer, fordon. Silvertejpen kan till och med användas vid första hjälpen för att lägga om sår och spjälka frakturer i nödsituationer.

2. Plastpåsar över strumporna

Om man är ute och vandrar och har skor som är konstant blöta. Då kan det vara ett alternativ att ta på sig torra strumpor och sticka ner fötterna i två fryspåsar. Plasten andas inte speciellt bra, men det kan vara skönt att slippa känslan ifrån de blöta kängorna. Ta gärna ut den blöta sulan ur kängorna och klipp till några bitar tidningspapper, som du lägger in istället. När du sen tar bort tidningspapperet och tar av dig plastpåsarna. Kommer kängorna att vara betydligt torrare.

3. Tänk på ”sax”

En kniv kan göra mycket, men det kan även en sax göra. Om du har bandage och skavsårsplåster med dig så måste du kunna klippa till dessa för att passa skadan. Visst kan du skära med en kniv, men problemet blir att klister fastnar i bladet och bandagets fibrer går isär. Det gör det inte om du använder en sax.

En sax kan även användas till att klippa isär kläder om en person har skadat sig. Det är något som man absolut inte vill göra med en kniv, då risken är överhängande att man skär personen.

4. Ståltråd är toppen!

Ja, när du väl har börjat använda ståltråd så kommer du inte vilja vara utan den. Många gånger kan man behöva sammanfoga och laga delar som inte går att fixa med tejp och tråd. Det kan vara att ett fiskedrag måste snabbt lagas eller delar på friluftsköket inte sitter som det ska. Ståltråden klarar värmen bättre än tråd och den kan tvinnas ihop så att det blir en betydligt starkare hållbarhet.

5. Hampasnöre

Hampasnöre är en till favorit. Om du har planerat att bygga kojor eller bunta ihop granris. Ja då är hampasnöre det bästa alternativet. Hampasnöret kan du även använda som tvättlina och säkra grenar längst en trädstam, när du bygger latriner och annat. En annan fördel är att hampasnöret, är att det inte skaver på träden lika mycket. Glöm bara inte att än fast snöret är tillverkat av naturlig hampa så bör du inte lämna det i skogen. Risken finns alltid att ett stackars djur trasslar in sig i det.

6. Stearinljus

Stearinljus är mer än bara en mysfaktor. Om du har det fuktigt inne i tältet så kan ett stearinljus göra under med luftfuktigheten. Värmen ifrån ljusets eldlåga stiger och torkar upp fukten inne i ditt tält. Var försiktig och undvik att ha tända ljus när du sover. Försök även att hänga upp ljuset annars är risken stor att ljuset stöts till och det blir stearin på utrustningen. En mindre ljuslykta för tältet är därför det bästa alternativet. Här kan du titta närmare på en bra värmeljuslykta ifrån UCO.

Stearinljus är även något som du alltid bör ha i din bil. Om du skulle få motorstopp längst vägen, så kan du snabbt tända ett värmeljus för att höja temperaturen inne i bilen avsevärt.

7. Strumpa till mobilen

Släng inte alla dina trasiga strumpor. Utan använd dom som skydd för mobilen eller förvaring av kablage och annan utrustning. Om du inte kan hänga upp din vattenflaska, så kan du med fördel fästa en strumpa på din ryggsäck. Nu kan du enkelt förvara vattenflaskan direkt i strumpan.

8. Buntband Bra till modifiering

Använd buntbanden till att organisera elektronisk-utrustning, eller för att fästa kåsor, matlådor och vattenflaskor på utsidan av din ryggsäck. I tältet är buntband väldigt användbart och här kan du fästa saker i taket som lyktor och ficklampor.

9. Förvara i Snusdosa

En snusdosa i plast är perfekt att förvara småprylar i, eftersom den är vattentät. Varför inte använda snusdosan som en tändsticksask. Då vet du att dina tändstickor inte skadas av fukt under vandringen. Om man inte får tag i någon snusdosa i plast kan man även hitta andra bra plastbehållare. Som att ta den gula plastdelen ifrån kinder överraskning. Den passar perfekt att förvara lite pulverkaffe i, eller fiskekrokar.

10. Engångs ketchup

De flesta av oss gillar att använda ketchup på våran mat. Det borde vi även få göra ute i naturen. På många snabbmatsrestauranger får man ibland ketchup och senap medskickat. Spara dom! De kan med fördel användas under nästa vandring. Sockret ger en välbehövlig kick och all energi kommer att användas i promenaden.

Om du inte har läst de andra vandringstipsen kan du gör det här:

10 Utrustningstips för vandring >

 

 

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment: