Allt om tändstål

Allt om tändstål

Komplett guide om tändstål

Här hittar du allt du behöver veta om tändstål. Vi har skrivit en komplett guide om tändstål, där du kan hitta information om hur du gör en eld med tändstål och vad som är skillnaden mellan dyra och billiga tändstål. Vi har även skrivit om de mest vanliga problem hur du enklast åtgärdar dom.

Fungerar inte får ingen gnista

Om ditt tändstål inte fungerar så finns det fler saker än man tror som man kan titta på för att lösa problemet. Så släng inte iväg ditt tändstål när du inte får gnistor, utan följ tipsen nedan först. Det kan bero på att du håller tändstålet för långt ifrån materialet du ska tända. Prova därför att hålla tändstålet närmare. Gnistorna kommer då bli mycket varma.

Tändstål med dålig tändbricka

På tändstålen brukar det följa med en metallbricka som ska dras mot själva stålet för att gnistbildning ska inträffa. Om den brickan inte är tillräckligt vass, så kommer det inte att bildas några gnistor. Det finns en enkel lösning på detta problem och det är att använda bladet på en kniv som antändning stål istället. Tänk dock på att inte den vassa sidan av kniven, då det förstör både kniven och eldstålet.

Skrapa bort den svarta skyddsfärg

En annan anledning till att tändstålet inte ger ifrån sig gnistor kan bero på att det ofta har en svart färgbeläggning när tändstålet är helt nytt. Det måste tas bort innan tändstålet kan användas. Skrapa av färgbeläggningen med stålull, kniv eller den medföljande stålbrickan. Då kommer det att kunna ge ifrån sig gnistor.

Plastdelen lossnar på tändstålet

På en del tändstål verkar det hända att plasttoppen lossnar ifrån tändstålet. Antingen kan du försöka limma fast plastdelen eller så köper du ett nytt tändstål och använder magnesiumet ifrån det andra som reserv. Du kan t ex skrapa av flingor ifrån tändstålet och sedan tända för att få extra mycket gnistor. Det blir som en tomtebloss-effekt. Vi rekommendera lightmyfire scout 77mm och lightmyfire army 95 mm. Dessa två tändstål håller hög kvalitet.

Hur gör man eld med tändstål

För att göra eld med ett tändstål, så krävs det lättantändligt material. Se till att forma materialet till en form av ett fågelbo. Det underlättar för att hålla materialet samman när man drar tändstålet mot det material som ska antändas.

Nedan följer en lista med material som antänder lätt när man använder ett tändstål:

  • Bomull / Tampong. Tamponger är hårt pressad bomull och så den tar liten plats i ett eld-kit. Små bomullsbitar kan tas lös vid varje tillfälle.
  • Björknäver. Hitta en fallen björk och ta nävern som har lossnat ifrån trädstammen. Den ska vara så tunn som möjligt för att gnistorna ska kunna antända materialet.
  • Tinderdust är fnöske som är tillverkat av Lightmyfire. Det är tillverkat för att antändas extremt enkelt. Fnösket förvaras av en rund plastbehållare som ser ut som en snusdosa.

 

Instruktion hur tändstål används

Hur fungerar ett tändstål?

När du drar stålbrickan emot tändstålet stav av magnesium, så kommer magnesiumet antändas och gnistor bildas. Dessa gnistor motsvarar en temperatur på 2,980°C (5,400°F). Dessa gnistor kan även antända gas försedda spisar och grillar. Eftersom stålet och magnesiumet inte påverkas av fukt så kan det användas i alla typer av klimat och även blött.

Tändstål material

Tändstål är oftast tillverkade av magnesium och skillnaden mellan billiga och dyra tändstål brukar vara hur hårt packat materialet är. Dyrare tändstål brukar vara hårdare packade. Fördelen blir då att tändstålet håller längre och kan användas betydligt fler gånger. Däremot så kommer tändstålet inte att ge ifrån sig lika mycket gnister. Vilket leder till att det blir svårare att göra upp en eld.Du behöver därför ett mer lättantändligt material som bomull.

Billigare tändstål fungerar i regel bättre eftersom mer material lossnar ifrån tändstålet, när det används. Den stora nackdelen blir då att tändstålet går av väldigt enkelt. Vi rekommenderar därför att du köper ett tändstål i högre kvalitet och använder fnöske som bomull vid antändning.

Varför köpa ett eldstål?

Ett eldstål räcker för ca 3000 användningar, vilket gör det den perfekta överlevnadsprylen som bör finnas i alla hem och i samtliga beredskapslådor. Tändstickor räcker inte lika länge och faller sönder om de kommer i kontakt med vatten.

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment: