Rengöra friluftsutrustning och tält

Rengöra friluftsutrustning och tält

Tvätta bort mögel på tält och hur du rengör tältduken på bästa sätt. Det finns aldrig någon garanti att få bort mögel ifrån innertält och annan utrustning. Det är dock alltid värt ett försök med en sista räddning av fuktskadad friluftsutrustning. Här är vår guide för vård av utrustning.

Ska man tvätta tält?

Att tvätta ett tält bör undvikas eftersom tält inte mår bra av detta. Men om tältet är i så dåligt skick på grund av mögelfläckar och lukt, vilket gör det obrukbart och rent ut sagt ohälsosamt. Så kan det vara värt att prova med att rengöra tältet innan man väljer att slänga. Kom ihåg att tältet inte kommer att ha samma kvalitet efter en tvätt och tältets färger kommer mest troligt blekna och impregneringen kommer att försvinna. Glöm därför inte att impregnera tältet efter tvätten.

Tvätta tält lättast?

Blötlägg tältet i en stor balja och använd ett milt tvättmedel. Låt det ligga och dra och använd sedan en mjuksvamp och gnid på större mögelfläckar. Om lukten och fläckarna är kraftiga kan du prova att blanda 1 del klor och 9 delar vatten och gnida in på fläckarna. Tänk på att det är absolut sista utvägen eftersom kloret kan kraftigt försämra materialet och färgen.
Fler tips man kan prova är att hälla lite ättika i vattnet som man tvättar tältet i. Kombinera sedan med att vädra i solen. Solljuset gör att det skapas ozon i materialet och som i sin tur bryter ner källan till problemet med lukten. Vilket resultat du får efter rengöring beror till stor del på hur länge utrustningen har varit utsatt för mögel och materialets tjocklek, stoppning etc.

Lukt i Friluftskläder


Lukt i tält och friluftskläder behöver inte bero på fuktskada utan lukten kan bero på flera olika saker. Det kan bero på impregneringar, Kemiska lukter ifrån tillverkningsprocessen eller ifrån källare och oventilerade utrymmen. Det kan vara svårt att säga vad som lukta eftersom vi alla uppfattar lukter väldigt olika.

Mögel i campingutrustningen?


Mögellukten kan kännas igen genom att det luktar gammal jordkällare eller gammal hönsdynga. Alla reagerar olika på mögellukten och en del kan få både yrsel och huvudvärk. Om mögeltillväxten är långt gången så kan svarta fläckar synas på t.ex. tältduken.  

Hur ska friluftsutrustningen förvaras?


När det gäller att förvara utrustningen i hemmet och undvika mögel och lukt så bör kläderna ha god ventilation och fritt ifrån fukt. Se till att packa ut sovsäcken och ha den hängandes hemma och förvara inte allt nedpackat. Om utrustningen är nedpackad och det finns minsta fukt kvar, så är risken övervägande att campingutrustningen utsätts för mögeltillväxt. Tanken är att det ska vara friskt att besöka naturen och vi vill undvika att sova i ett tält som är ohälsosamt för oss.

Är det mögel som luktar i tältet?

Det behöver inte alltid vara mögel som luktar i utrustningen, utan ibland kan det vara lukt ifrån själva huset. Sådana ”Luktsmittor” hittas oftast i mindre rum och garderober. Ibland kan lukten vara så kraftig att den sätter sig i hela huset och då kan det behövas att en expert inspekterar krypgrunden. Då kanske sanering och renovering måste göras innan en bra förvaring är möjlig. Var även försiktig med att förvara friluftsutrustningen på vinden eftersom en vind är känslig mot fukt. Undvik helt kallvind.

Leave a Reply

All fields are required

Name:
E-mail: (Not Published)
Comment: