Information

Extrapriser

Blog navigation

Latest posts

Friluftsknivar

Vi har jaktknivar och friluftsknivar till låga priset. Hur vet man då vilken som är den bästa friluftskniven och vilka överlevnadsknivar som passar bäst i skogen? Vi rekommenderar att du läser vår bästa knivguide här

I regel kan man säga att fällknivar lämpar sig mer till fiske och lättare arbeten med linor. Knivar med fasta blad rekommenderas t...

Vi har jaktknivar och friluftsknivar till låga priset. Hur vet man då vilken som är den bästa friluftskniven och vilka överlevnadsknivar som passar bäst i skogen? Vi rekommenderar att du läser vår bästa knivguide här

I regel kan man säga att fällknivar lämpar sig mer till fiske och lättare arbeten med linor. Knivar med fasta blad rekommenderas till grövre arbetet som att klyva kvistar eller tälja. Kniv med fast blad kan enklare slipas.

 

Köpa Fällkniv

De allra flesta fällknivar är försedda med en fjädersprint som gör det möjligt att använda kniven med en hand. Det kan vara bra om man har hamnat i en olycka och av någon anledning sitter fast med den ena armen. Det förhindra även att knivbladet rör sig i utfällt läge. Själva bladet på en fällkniv är mer skyddat i nedfällt läge, men det finns alltid risk att smuts, fiskrens etc. som riskerar att kladda ihop fällkniven. Se därför till att hålla fällkniven extra ren.

 

Köpa kniv med fast blad

Om du tänker utföra grövre arbete som att klyva ved, tälja kvistar. Rekommenderar vi en kniv med ett fast blad. En kniv med ett fast blad är oftast större och mer robust i utformningen, än en fällkniv. Om du köper en kniv med ett fastblad och du vill att kniven ska hålla länge. Försöka att hitta en kniv med så lite lösa delar som möjligt. Det gör att mindre delar kan gå  sönder och du behöver nästan bara tänka på att slipa kniven regelbundet. Se även till att knivens slida, både passar kniven väl och att den känns bra i byxbältet. Viktigt att du inte förvara kniven löst i packningen. Då kan den skada dig själv eller skära sönder friluftsutrustningen.

 

Köpa all-round kniv

En bra all-round kniv är Lightmyfire Fireknife. Tillsammans med Mora of sweden har de tagit fram en vass kniv som är försedd med tändstål i botten. Det gör kniven till en perfekt överlevnadskniv eller som både är vass och kan göra upp en varm och behaglig brasa, mitt ute i vildmarken.

Köpa Multiverktyg

Du kan använda ett multiverktyg istället för en vanlig kniv. Det bästa exemplet på det är Victorinox som tillverkar bland annat swiss army knife. Det är extremt vassa knivar och har ett längre blad en traditionella fällknivar. Om du tittar på andra multiverktyg bör du kolla mer nogrannt på knivbladets storlek. Det kan se bra ut på bild men vara betydligt mindre i verkligheten. Vi har skrivit ut alla mått på våra knivar i produktbeskrivningen.

Om multiverktyget är till flugfiske, så kan du med fördel välja ett mindre multiverktyg som passar i flurgbindningslådan.

Ett multiverktyg kan även vara bra för dig som har mycket elektonisk utrustning då en liten stjärnmejsel kan bli ett modernt överlevnadsverktyg för elektroniken.

Slutsats: En mindre kniv kan vara bra om du ska ut på lättare promenader och inte har för avvsikt att göra upp eld. Om du är ute på jakt eller en längre vandring, så är en mer robust kniv ett måste. Det är för att du ska kunna utföra alla de krävande uppgifterna som att tälja och klyva ved. Till fisket kan du klara dig med en fällkniv som du kan förvara i fiskelådan, bröstfickan eller som i fordonet.

Mer

Friluftsknivar  Det finns 25 produkter.

Per sida
Visar 1 - 24 av 25 objekt
Visar 1 - 24 av 25 objekt