Information

Extrapriser

Blog navigation

Latest posts

Eldning & Tändstål

Att Köpa tändstål är inte så svårt. Konstruktionen är simpel, men tänk på att köpa ett magnesium tändstål där stålet inte är för tunt. Det kan då gå av. Hos oss kan du köpa flera varianter av tändstål. Våra favorit köp är Lightmyfire firesteel, Firesteel army och firesteel scout.

Välja, köpa tändstål

Tändstål finns oftast till låga priser. Men m...

Att Köpa tändstål är inte så svårt. Konstruktionen är simpel, men tänk på att köpa ett magnesium tändstål där stålet inte är för tunt. Det kan då gå av. Hos oss kan du köpa flera varianter av tändstål. Våra favorit köp är Lightmyfire firesteel, Firesteel army och firesteel scout.

Välja, köpa tändstål

Tändstål finns oftast till låga priser. Men man ska akta sig för de billigaste tändstålen. Några problem med de billigaste eldstålen är att plasten på toppen kan lossna och att stålet går av, eller är tillverkat av ett material som inte ger tillräckligt med gnistor. Så om du har problem med att använda ditt tändstål så kan du läsa nedan om några tips om hur du gör eld med tändstålet.

Tändstålet fungerar inte

Om ditt tändstål inte fungerar så finns det fler saker än man tror som man kan titta på för att lösa problemet. Så släng inte iväg ditt tändstål när du inte får gnistor, utan följ tipsen nedan först.

Tändstål med dålig tändbricka

På tändstålen brukar det följa med en metallbricka som ska dras mot själva stålet för att gnistbildning ska inträffa. Om den brickan inte är tillräckligt vass, så kommer det inte att bildas några gnistor. Det finns en enkel lösning på detta problem och det är att använda bladet på en kniv som antändning stål istället. Tänk dock på att inte den vassa sidan av kniven, då det förstör både kniven och eldstålet.

Firesteel har en svart skyddsfärg

En annan anledning till att tändstålet inte ger ifrån sig gnistor kan bero på att det ofta har en svart färgbeläggning när tändstålet är helt nytt. Det måste tas bort innan tändstålet kan användas. Skrapa av färgbeläggningen med stålull eller gnugga med kniv eller den medföljande stålbrickan.

Plastdelen lossnar på tändstålet

På våra tändstål har detta inte hänt, men det finns billiga varianter där det händer. Antingen kan du försöka limma fast plastdelen eller så köper du ett nytt tändstål och använder magnesiumet ifrån det andra som reserv. Du kan t ex skrapa av flingor ifrån tändstålet och sedan tända med gnistorna. Det blir en extra tändning och lite av en tomtebloss-effekt inträffar. Vi rekommendera lightmyfire scout 77mm och lightmyfire army 95 mm. Dessa två firesteel / tändstål håller hög kvalitet.

Hur gör man eld med tändstål

För att göra eld med ett tändstål, så krävs det lättantändligt material. Se till att forma materialet till en form av ett fågelbo. Det underlättar för att hålla materialet samman när man drar tändstålet mot det material som ska antändas.

Nedan följer en lista med material som antänder lätt när man använder ett tändstål:

  • Bomull / Tampong. Tamponger är hårt pressad bomull och så den tar liten plats i ett eld-kit. Små bomullsbitar kan tas lös vid varje tillfälle.
  • Björknäver. Hitta en fallen björk och ta nävern som har lossnat ifrån trädstammen. Den ska vara så tunn som möjligt för att gnistorna ska kunna antända materialet.
  • Tinderdust är fnöske som är tillverkat av Lightmyfire. Det är tillverkat för att antändas extremt enkelt. Fnösket förvaras av en rund plastbehållare som ser ut som en snusdosa.

 

Instruktion hur tändstål används

Hur fungerar ett tändstål?

När du drar stålbrickan emot tändstålet stav av magnesium, så kommer magnesiumet antändas och gnistor bildas. Dessa gnistor motsvarar en temperatur på 2,980°C (5,400°F). Dessa gnistor kan även antända gas försedda spisar och grillar. Eftersom stålet och magnesiumet inte påverkas av fukt så kan det användas i alla typer av klimat och även blött.

Varför köpa eldstål?

Ett eldstål räcker för ca 3000 användningar, vilket gör det den perfekta överlevnadsprylen som bör finnas i alla hem och i samtliga beredskapslådor. Tändstickor räcker inte lika länge och faller sönder om de kommer i kontakt med vatten.

Mer

Eldning & Tändstål  Det finns 14 produkter.

Visar 1 - 14 av 14 objekt
Visar 1 - 14 av 14 objekt